top of page

​ПОДІЇ

Міжнародна конференція з теоретичної фізики

Posted December 01, 2014

 

25-27 листопада в Інституті теоретичної фізики Національної Академії наук України (м.Київ) відбулася Міжнародна конференція з теоретичної фізики. Голова оргкомітету - директор інституту, академік Загородній А.Г. На конференції було зроблено близько 200 доповідей з різних областей сучасної теоретичної фізики.

Жвавий інтерес учасників викликали доповіді молодих вчених з кафедри загальної та теоретичної фізики Одеського екологічного університету М.Сомова, А.Богуславенко і Р.Романовой, які були підготовлені під керівництвом завідувача кафедри професора Герасимова О.І. і присвячені побудові теоретичних моделей новітніх метастабільних матеріалів в гранульованих фазах. Матеріали доповідей будуть опубліковані в провідних фахових виданнях.

Оргкомітет конференції зазначив плідну роботу наукової школи з теоретичної фізики, яку створив і вже близько 20 років очолює відомий фізик-теоретик, професор, Академік АНВШ України О.І.Герасімов

 

 

20 років - на посту

Posted November 30, 2014

 

1 грудня 2014 року виповнилося 20 років, як відомий вітчизняний фізик-теоретик, доктор фізики-математичних наук, професор Герасимов Олег Іванович очолив кафедру фізики (яка тепер носить  назву – кафедри загальної та теоретичної фізики) Одеського державного екологічного університету. За часи його керування кафедра вперше в історії інституту (раніше вона носила назву кафедри фізики та хімії) отримала статус випускаючої.

Напрямок, у якому кафедра здійснює підготовку бакалаврів та магістрів було обрано на стику Радіаційної фізики та Екології (Радіоекологія), і вже майже 20 років кафедра готовить фахівців у цій вкрай актуальній для України галузі. Випускники кафедри успішно працюють на АЕС, у Інспекціях екологічного контролю, СЕС, галузевих міністерствах та комітетах, в Україні та за кордоном. При кафедрі відкрито аспірантуру та плідно працює магістратура, створено творчий колектив молодих, енергійних викладачів, які мають гарні перспективи кар’єрного розвитку.

Олег Іванович створив і очолює визнану наукову школу, яка сконцентрована на дослідженнях складних динамічних систем, об’єктів м’якої матерії, зокрема у гранульованих фазах. Його, разом із співавторами та учнями, наукові праці в цій галузі отримали всесвітнє визнання. Так, у 2012 році на базі  Екологічного університету та кафедри загальної та теоретичної фізики було проведено Міжнародну конференцію з фізики м'якої матерії під його головуванням, на якій відзначено високий   рівень досліджень у цій галузі та особистий вагомий внесок у світову науку. Він є автором першої на просторі бувших країн СНД монографії з фізики гранульованих матеріалів.

Професор Герасимов О. І. постійно читає лекції по всіх курсах, що викладаються на кафедрі. Він є автором (разом із доцентом Андріановою І. С.) підручника «Фізика в задачах», у п’яти частинах, який широко використовується в Україні у викладацькій діяльності у вищих навчальних закладах. Крім того, Олег Іванович вже на протязі більш ніж 25 років веде активну міжнародну наукову співпрацю із провідними науковими колективами з університетів Бельгії, Голландії, Італії, Японії, Німеччини, Саудівської Аравії. Отримує наукові гранти, читає лекції, проводить семінари та майстер-класи за кордоном. За вагомий вклад у міжнародну співпрацю у 2010 році його було нагороджено найвищою урядовою нагородою Бельгії для іноземних громадян – ступенем Командора Ордена Корони.

Його життєвий шлях протікав у спілкуванні із видатними фізиками минулого сторіччя та сучасності: Лауреатом Нобелівської премії І.Пригожиним, Р.Балеску, Г.Ніколісом (всі – Бельгія), І.З.Фішером, Ю.Л.Клімонтовичем, О.Г.Сітенком (СРСР). Вплив цих, та багатьох інших видатних вчених визначив науковий почерк професора Герасимова, його вимогливість до себе і своїх учнів, вміння відчувати та формулювати фізичну сутність та передбачати перспективність задач, високий професіоналізм та математичну культуру. Він одним з перших розгледів перспективи напрямку вивчення фізичних властивостей гранульованих матеріалів та важливість побудови адекватних теоретичних підходів. Його піонерські роботи в цьому напрямку, який бурхливо розвивається, широко відомі всій науковій спільноті. Всесвітньо відомий також його фундаментальний внесок до теорії розсіяння на складних багатоцентрових мішенях, який знайшов ефективне застосування в молекулярній фізиці та в теорії ядерної матерії, а також статистична теорія форми ліній у спектрах конденсованих систем та теорія колективних внесків до фізичних властивостей статистичних систем.

Олег Іванович сумлінно зберігає досягнення вітчизняної наукової школи з теоретичної фізики. Він особисто і на найвищому професійному рівні читає лекції з усіх дисциплін, які закріплені за кафедрою, керує дипломними та магістерськими роботами, дисертаційними дослідженнями. На очолюваній ним кафедрі завжди панує доброзичлива дружньа атмосфера творчої наснаги та взаємодопомоги.

Професор Герасимов є доброзичлива, чуйна людина. Двері його робочого кабінету завжди відкриті для співробітників та студентів, де вони завжди знаходять підтримку та порозуміння свої творчих ініціатив. Він щиро ділиться своїми творчими ідеями із учнями та співробітниками.

Олег Іванович каже: «…я вдячний долі за ту насолоду, яку я отримав на своєму творчому шляху, від тієї віри в мене, любові та піклування, якими оточили мене мої батьки, від тих знань, які я отримав від своїх вчителів (світла пам'ять їм усім), та від тієї науки, фізики, яку писав та намагався зрозуміти, та від тих творчих спілкувань із видатними фізиками та людьми, які подарувало мені життя…»

Олег Іванович знаходится у розквіті своїх творчих здібностей на шляху розбудови нових творчих планів у оточенні учнів та співробітників, які бажають йому довгого та плідного творчого життя.

Стрічка новин

Листопад - 28 (2018)

 

ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА ОДЕКУ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

 

Місце проведення олімпіади:

І тур дистанційно (онлайн) відбудеться 14.12.2018 р.

 

ІІ тур  – ОДЕКУ, м.Одеса, вул. Львівська, б. 15 - відбудеться у лютому 2019 р.

Подробиці на  офіційному сайті ОДЕКУ:

http://odeku.edu.ua/vseukrayinsku-olimpiadu-odeku-dlya-profesijnoyi-oriyentatsiyi-vstupnikiv-na-osnovi-povnoyi-zagalnoyi-serednoyi-osviti/

Листопад - 05 (2016)

 

ОЛІМПІАДА ДЛЯ  ВИПУСНИКІВ ВНЗ І, ІІ РІВНЯ АККРЕДИТАЦІЇ

 

5 листопада 2016 року кафедра 

загальної та теоретичної фізики 

ОДЕКУ проводить олімпіаду за спеціальністю "Технології захисту навколишнього середовища".

______________________________________

ТРАВЕНЬ - 08 (2015)

 

НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

МОЛОДИХ ВЧЕНИХ

 

8 травня 2015 року в аудиторії 301 кафедри загальної та теоретичної фізики ОДЕКУ відбулася Наукова конференція молодих вчених.

_______________________________________

 

БЕРЕЗЕНЬ - 15 (2015)
 

ПОЧИНАЄТЬСЯ

компанія по набору студентів-радіоекологів (спеціалістів та магістрів) у 2015 році

_______________________________________

 

СІЧЕНЬ - 23 (2015)
 

ВИПОВНЮЄТЬСЯ 60 РОКІВ завідувачу кафедри Герасимова Олегу Івановичу

______________________________________

 

ГРУДЕНЬ - 25 (2014)

 

ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ проводять зустрічі з випускниками 2015 року в школах міста Іллічівська

______________________________________

 

 

 

 

bottom of page